Műszaki vizsga minden törés után?

2010.03.16. 17:32

Tavaly decemberben a jogalkotók jelentősen átdolgozták a KGFB-törvényt, ami komoly visszhangra lelt mind a biztosítók, mind az autójavítók körében. A változtatások egyik része azt az esetet szabályozza, amikor egy gépjármű olyan mértékben sérül, hogy az közlekedésbiztonsági szempontból már veszélyes lehet. Ha a biztosító úgy ítéli meg, hogy a vétlen vezető járművének kormányműve, futóműve vagy karosszériája olyan károsodást szenvedett, ami alkalmatlanná teszi a közlekedésre, akkor azt műszaki vizsgálatra kell küldenie idén április elsejétől.

Logikusnak tűnhet a szabályozás első látásra, hiszen senki sem szeretné, hogy kiflibe tört, palacsintává lapított autók úgy-ahogy helyrepofozva visszakerüljenek a forgalomba, ön- és közveszélyes állapotban. Feltételezzük, hogy a törvényhozók célja ennek megakadályozása volt, amikor papírra vetették a paragrafusokat. A jogszabály értelmezése azonban más következményekkel is járhat. Hiszen a „közlekedésre alkalmatlan” meghatározásba az is beletartozik, ha például a hipermarket parkolójában vagy esetleg a svéd autópályán összetörik az autó hátsó lámpája. Ebben az esetben is kötelező lehet a műszaki vizsga, ha úgy dönt a kárszakértő.

Miután a jogszabály jelentős ellenállásba ütközött, gyors reakcióidővel, ámde ismét kétséges szakértelemmel módosították azt februárban. Eszerint ha úgy nyilatkozik a sérült jármű tulajdonosa, hogy nem kívánja megjavíttatni 8 napon belül, kötelező lesz a műszaki vizsga. Ennek elmulasztása azzal jár, hogy a károsult csak az előzetesen kalkulált, áfával csökkentett kárösszeg 60 százalékát kaphatja meg előlegként, ami a teljes kárnak mindössze 48 százaléka.

A módosítást megtámadta a MABISZ az Alkotmánybíróságnál, kérve a megsemmisítést. Hivatkozási alapjuk, hogy a törvény nemcsak nehezítést jelent, hanem jelentős anyagi terhet is róhat a balesetet szenvedett autósokra. A műszaki vizsga díja ugyanis 16-25 ezer forint, amit a vétlen autósnak kell állnia, vagy esetleg a károkozó felé érvényesíthet. Kíváncsian várjuk, milyen eredménnyel járnak, hiszen két hét múlva bármelyikünket érintheti az új jogszabály.