Kérészéletű sikersztori: részegekre figyelmeztető tábla

2010.03.18. 05:28

Keleti szomszédaink, úgy tűnik, kreatívabban kezelik a közlekedés kérdéseit nálunk. Ha felmerül valamilyen probléma a város utcáin, megpróbálják hatékonyan megoldani. Még ha kissé kusturicás is néha a megoldás.

Nem messze, mintegy 20 kilométerre a magyar határtól, egy romániai kisvárosban úgy döntött a polgármester, tenni kell valamit a kocsmából hazafelé tartó állampolgárok biztonsága érdekében. Aggasztóan sok autóbaleset történt ugyanis, amelyek nagy részében ittas gyalogosok voltak az áldozatok. Kézenfekvő volt hát a megoldás, hogy figyelmeztetni szerették volna az autósokat a kevésbé figyelmes gyalog közlekedőkre.

A pletykák szerint egy német városban lelt rá a mintára Antal Péter, Pécska (Pecica) polgármestere, a veszélyre figyelmeztető szimbólumhoz. Az ötletet tett követte, és hamarosan meg is jelentek a városka utcáin a veszélyforrást egyértelműen megjelölő táblák.

A lakosok a hírek szerint jót mulattak a város legújabb ékességein, az autósok pedig lassítottak – vagy azért, hogy jobban szemügyre vehessék a táblát, vagy a tényleges balesetveszély miatt. Végülis mindegy, az eredmény számít, a statisztikák szerint pedig rohamosan csökkent a gázolások száma.

Eddig a sikersztori. Bejelentették ugyanis, hogy hamarosan bevonják a táblákat, és lecserélik őket „egyéb veszélyre” figyelmeztető jelzésekre. Indokként a túlságos médiavisszhangot jelölte meg a város vezetősége, de valószínűbb, hogy nem engedélyezte az Arad megyei rendőrség a táblát, mert nem szerepel a román KRESZ-ben.