Új részvényeket bocsát ki a Volkswagen

2010.03.23. 17:41

Hatvanöt millió új részvényt dob piacra Európa legnagyobb autógyártója, hogy finanszírozza a Porsche beolvasztását. A lépéssel jelentős bevételhez – mintegy 4,42 milliárd euróhoz – jut a vállalat, így gyakorlatilag visszakapják azt az összeget, amelyet eddig a Porschéért fizettek.

Ezzel persze egy-egy részvény értéke törvényszerűen csökken, hiszen ezek után ugyanannak a vállalatnak az értékét több részvény képviseli, de a nagy részvényeseket ez láthatóan nem zavarja. Katar-állam és Alsó-Szászország tartomány, a két legnagyobb kisebbségi részvénytulajdonos 8,5 milliárd eurós tőkeemelési tervre mondott igent tavaly, amelynek a mostani részvényszaporítás csak az egyik fele. Az új részvények március 31-e és április 13-a között jegyezhetők, az aktuális árfolyam valamivel 68 euró felett mozog.

Ha a tőkeemelések sikerrel lezajlanak, azzal lényegében lezárulhat az a komplikált pénzügyi manőver-sorozat, amelynek során eredetileg a Porsche próbálta felvásárolni a VW részvénytöbbségét, de végül a Porschét olvasztotta be a Volkswagen birodalomba, viszont a Porsche tulajdonosait a legnagyobb VW részvényesekké tette 50%-nyi szavazattal az igazgatótanácsban. Az így összeszedett pénzből ugyanis kifizethetik a Porsche árát, amely ezzel kiegyenlítheti a tartozásait, és tehermentesen olvadhat be a Volkswagen csoportba, azaz tisztázódhat az eddigi, kissé kaotikus helyzet.

Ha minden a tervek szerint alakul, a Volkswagen a Porsche maradék 50,1%-át is megvásárolja mintegy 4 milliárd euróért, és ezzel a stuttgarti sportkocsi-gyártóból a VW birodalom tizedik márkája lesz.