Visszajár a felesleges eredetvizsgálat díja

2010.03.24. 18:06

Aki fizetett a nagy port kavart integrált vizsgálatért, visszakaphatja 17 ezer forintját – legalábbis ezt ígéri a kormányszóvivő. Mindehhez persze kérvényt kell benyújtani.

A január elsejével bevezetett, műszaki vizsgába épített eredetvizsgálatot a kormány már február 18-ával eltörölte, de aki ebben az időszakban vizsgáztatta le az autóját, az 17 ezer forintnyi többletköltséget volt kénytelen viselni. A kormány most úgy döntött, ezt az összeget is visszafizetik, összesen mintegy 514 millió forintot. Az érintettek április 1-e és június 30-a között kell eljuttatniuk a kérdéses összeget a Nemzeti Közlekedési Hatóság regionális szervezeteihez, és ennek nyomán kaphatják vissza a vizsga többletköltségét. A kérelemnek tartalmaznia kell a jármű rendszámát, az adott időszakban elvégzett eredetiségvizsgálat helyét és idejét, a jogosult nevét és címét, a bankszámlaszámot, és csatolni kell hozzá egy nyilatkozatot arról, hogy az okiratot nem használtak fel autóértékesítésre – bár erre nem is alkalmas.

A legtöbb károsult – bő 28 ezren vannak – valószínűleg már lemondott a kérdéses összegről, így a számukra kellemes meglepetés lehet a visszatérítés, bár nehezen tudtuk elhessegetni magunktól azt az érzést, hogy ez a meglepő bőkezűség a kormány részéről a közelgő választásokkal is összefüggésbe hozható.