Luxusterepjáró rinocéroszbőrben

2010.03.30. 11:29

Az új Infiniti QX56 New Yorkban támadja meg először a szemfenekek receptorait: az új luxusterepjáró láttán mi is visszahőköltünk, pedig láttunk már egy-két furcsa formát.

A Nissan luxusmárkája a szintén vadiúj Nissan Patrol, a rokonság tetten is érhető az oladalablakok megegyező vonalvezetésében és az autó arányaiban. Ami nagyon más, az az övvonal alatti rész kialakítása: terveztek az Infinitinél egy másik orr-részt és eltérő lökhárítókat, bár határozottan az az érzésünk, hogy nem kellett volna. Az alacsonyan elhelyezett fényszórók, a magasra nyúló hűtőrács és az autó orrát tovább magasító első motorháztető-perem egy kissé kopott tülkű, széles szájú orrszarvút juttat az eszünkbe: ijesztő, de akárhogy próbáltuk, nem sikerült szépnek találnunk.

Ilyenkor persze kihagyhatatlan a félmondat, hogy a szépség ízlés dolga, és végső soron a QX elég nagy, ijesztő tárgy, hogy versenyre keljen a kategória többi képviselőjével, de talán több sikert jósolhatnánk a típusnak, ha a formaterve kevésbé osztaná meg a közönséget. Műszaki szempontból a testes Infiniti batár lényegében azonos a Patrollal: a motorja ugyanaz a 400 lóerős, 5,6 literes V8-as, amely évek óta minden nagyobb Nissan terepjáróban és pick-upban felbukkan.

A részleteket egyelőre nem ismerjük, több információhoz április első napjaiban, a New York Auto Show megnyitását követően juthatunk, miután ott tartják a típus világpremierjét.