Tiltakozás a fémtörvény ellen

2010.03.31. 23:37 Módosítva: 2010.03.31. 23:37

Demonstrációt tart április elsején a Fémtörvény ellen az Autóbontók és Bontott Autóalkatrész Kereskedők Érdekvédelmi Egyesülete (ABAKE). Elsősorban az új törvény által hátrányosan érintett kollégáikat várják délelőtt kilenc órától a Miniszterelnöki Hivatal parkolójában.



Danielisz László és Cséza László ABAKE-tagok elmondták, zavarosnak, érthetetlennek és feleslegesnek tartják az egyes fémek begyűjtésével és értékesítésével összefüggő visszaélések visszaszorításáról szóló 2009. évi LXI. törvénynek az autóbontókat és a használt autóalkatrész-kereskedőket indokolatlanul sújtó és tevékenységüket ellehetetlenítő rendelkezéseit.



Idén január elsejétől a fémtolvajlás visszaszorítása érdekében a feldolgozással foglalkozó vállalkozások szigorúbb nyilvántartásra kötelezettek. Tisztázatlan okból ebbe a körbe bekerültek a regisztrált autóbontók is, amelyek valós feldolgozással nem foglalkoznak. A nyilvántartás, tárolás szigorításai gyakorlatilag lehetetlenné és nem kifizetődővé teszik az ilyen, legális autóbontók munkáját, vállalhatatlan terheket rónak rájuk.


Eközben a január elsejétől tervezett, a papíralapú bontási igazolásokat kiváltó on-line nyilvántartási rendszer startját ismét elhalasztották. A februári, márciusi, majd áprilisi start a megfelelő szoftver hiányában tolódik folyamatosan. A szoftvert egyébként az adócsalással és pénzmosással gyanúsított Eclipse Zrt. szállította volna.