Nincs többé mobil eredetvizsga

2010.04.04. 16:27

Az NKH új eredetvizsgáló rendszerét nem fogadták ujjongva a járműtulajdonosok, illetve a tényleges munkát végző szakemberek. De az Eclipse Zrt. által rekordidő alatt legyártott hibás informatikai rendszer csak az ajándék egyik fele, április 1-től ugyanis megszűnt a mobil eredetiségvizsgálat intézménye is.

Egyablakos ügyintézésről, szolgáltató államról és egyszerűsítésről beszél az NKH a célkitűzések között, de azt nehéz lenne megmagyarázni, hogy ebbe a koncepcióba hogyan illeszkedik a mobil eredetvizsgálat eltörlése. Ha már lenyeltük a békát, hogy a bűnözés visszaszorítása érdekében tízezres nagyságrendű tételt kell kipengetni minden járművásárláskor, eddig legalább hamar túl lehetett lenni rajta egy helyszínre kihívott szakember segítségével, aki kb. 20 perc alatt felár nélkül kiállította az átíráshoz szükséges papírost a furgonjában. A tavalyi év végén meghozott rendelet alapján április 1-jétől ez azonban már nem lehetséges. Kizárólag az NKH-val szerződött partnerek telephelyén végezhető már csak el az eredetvizsga.

Mobil eredetiségvizsgálat
Mobil eredetiségvizsgálat

Magáért beszél a szám, hogy napi 1200-1400-ról 250-re csökkent a naponta elvégzett vizsgálatok száma az új rendszer bevezetésével. Többszörös időráfordításra, a forgalom drasztikus visszaesésére, szoftverhibákra panaszkodnak az eredetiségvizsgát végző cégek dolgozói, míg a hivatal szerint nem okozott zavart az átállás.

Az új rendszernek előnye állítólag, hogy az eddig alkalmazott ötféle eljárás helyett egységes technológiával fogják végezni a vizsgálatot az NKH-val szerződött partnerek. Ez elősegíti az új közreműködők piacra lépését és biztosítja a versenysemlegességet a hivatalos álláspont szerint. Ha visszaemlékezünk az eredetiségvizsga 1998-as bevezetésére, az eljárás lefolytatására akkor öt kinevezett cég kapta meg a jogot, ezek azóta nagyobb változások nélkül prosperálva működtek. Elképzelhető, hogy a nyereséges üzletágat az új szabályozással más társaságok veszik át. Az viszont biztos, hogy a mindenkori járműtulajdonos köldökéhez megint közelebb került a csalán.