Tízmilliót egy hamisított Ferrariért?

2010.04.04. 14:47

Árverésre bocsátják az 1986-os Meglógtam a Ferrarival című film főszereplőjét – egy Ferrari 250 GT Spyder Californiát. Pontosabban ennek a típusnak a replikáját, amit a film forgatásához készítettek, hiszen az eredetiből összesen 125 darabot gyártottak.

A Ferrari a filmben
A Ferrari a filmben

Aki látta a filmet, tudhatja, hogy összetörik benne az autót, de azért nem kell egyből átverésre gondolni. A most megvásárolható példány egy másik, sértetlen darab, amely jelenleg is működőképes állapotban van. MGB alvázra építették, üvegszálas műanyagból készült karosszériával, 5 literes Mustang motorral. A Ferrari annak idején be is perelte a film készítőit hitelrontásért, hogy nem eredetit használtak benne. A gyűjtők azonban inkább örülnek ennek a ténynek, hiszen akkor eggyel kevesebb ép példány lenne ebből a gyönyörű ritkaságból.

1958-as Ferrari 250 GT California Spyder
1958-as Ferrari 250 GT California Spyder

Az 1958 és 63 között gyártott 250 GT Spyder Californiák nagy része egyedi megrendelésre készült, a vevő kívánságai szerint. Lehetett kérni alumínium vagy acél karosszériával, fűtéssel vagy anélkül, rövid vagy hosszú tengelytávval. Nem egyet használtak pályaversenyeken is, többek között az 1959-es Le Mans-i 24 óráson, ahol ötödik helyezést értek el vele. A néhány megmaradt példány jellemzően 1 millió dollár feletti áron szokott gazdát cserélni, úgyhogy a filmes másolat igazi alkalmi vételnek tűnik, hiszen ennek a huszadára, körülbelül tízmillió forintnak megfelelő fontra becsülik a leütési árát. Ha kedvet kapott rá, április 19-én tartják az aukciót Londonban, a Royal Air Force múzeumban.