Kettesbe kapcsol a rendőrség

2010.04.05. 14:29

Április 1-jei hatállyal módosult a közigazgatási bírsággal sújtandó közlekedési szabályszegések köréről szóló kormányrendelet - a közlekedési szabálysértések esetén a hatóságnak hatvan napja van arra, hogy kézbesítse a határozatot.

Amennyiben a kézbesítés nem történik meg ez idő alatt, akkor a hatóság a büntetést nem fizettetheti ki a szabálysértés elkövetőjével. A 60 napos határidő már 2008 óta szerepel a jogszabályban, korábban azonban csupán ügyintézési határidő volt, tehát a hatóságnak ennyi ideje volt a határozat meghozatalára. A kézbesítés gyakran elhúzódott, a gyakorlatban akár 100 napnál több is eltelt amíg a szabálysértést elkövető kézhez kapta az értesítést.

bmw 283


A kormány álláspontja szerint a módosítás eredményeképpen javul az állampolgárok jogbiztonsága, kiszámíthatóbbá válik és jelentősen lerövidül a szabályszegéssel kapcsolatos ügyintézés. "Az állam mindig szigorúan betartatja az állampolgárokkal az ügyintézési határidőket, ezért úgy igazságos és fair, hogyha ez visszafelé is igaz. Ha például a rendőrség nem tudja tartani a 60 napos határidőt, akkor a bírságot nem lehet kivetni” – fogalmazott Szollár Domonkos kormányszóvivő.