2010.04.08. 17:56 Módosítva: 2010.04.08. 17:56

Nem állítjuk, hogy ok-okozati összefüggés van a magyar valóságot bemutató anyagunk és a hatóság legújabb fogása között, de hogy változatlanul aktuális a téma, az biztos. Újabb autóhamisítókat kapott el ugyanis a rendőrség, akik átütött alvázszámú járművek vizsgáztatásával foglalkoztak.

car vin 001

A rendőrök egy korábbi autóhamisítási üggyel összefüggésben vizsgálódtak, s a birtokukba jutott információ szerint egy ürömi férfi vizsgáztatta a "duplikált" autókat. A nyomozók a férfit és budapesti társát tetten érték, amikor egy frissen vizsgáztatott BMW átadását intézték. A szakértő szerint átütötték a jármű alvázszámát és egy ugyanolyan típusú BMW rendszámát használták. A vizsgáztatáshoz felhasznált forgalmi engedély, illetve az eredetet igazoló okmányok hamisítványok voltak.

A nyomozók adatai szerint alappal feltételezhető, hogy a korábban felszámolt bandán kívül más csoportok is hasonló módon követtek el bűncselekményeket. Március elején a BRFK három férfit fogott el, akik megalapozottan gyanúsíthatók azzal, hogy lopott és hitel- vagy lízingtartozással terhelt autók alvázszámát átalakították, majd ezeket a járműveket honosították, forgalomba helyezték és eladták. A későbbi tulajdonos hitelt vett fel az autóra, de ezt követően a gépkocsit külföldön is értékesítették, s annak forgalomba helyezése után az autó itthoni "tulajdonosa" - a bűnszervezet tagjaival való egyeztetésnek megfelelően - feljelentést tett a rendőrségen, miszerint a gépkocsit ismeretlen tettes ellopta.

Egy házkutatás során az egyik gyanúsított lakásán és egyéb, hozzá köthető helyeken számos, gépjárművel kapcsolatos okmányt, hatósági jelzést, mobiltelefont foglaltak le. Olyan eszközöket is találtak, amelyek a gépkocsik legalizálására szolgáltak, illetve több olyan rendszámtábla is előkerült, amelyek korábban ellopott járművekhez tartoznak.