Reszkessetek, gyorshajtók!

2010.04.09. 10:52 Módosítva: 2010.04.09. 10:52

A rendőrség sajtótájékoztatóján beszámoltak a közkedvelt „zéró tolerancia” és „objektív felelősség” intézmények bevezetése óta kétségkívül csökkenő baleseti számokról, de talán érdekesebb a statisztikáknál, hogy március 1-jétől a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság szombathelyi székhelyére fut be minden objektív felelősség körébe tartozó szabályszegés. A zárt informatikai rendszer automatikusan feldolgozza az adatokat, 5 napon belül értesíti az elkövetőt és 22 napon belül határozatot hoz.

Ezzel a háttérrel biztosítja a rendőrség az április 1-jétől vállalt 60 napos kézbesítési határidő teljesítését, valamint újabb kiskaput csuknak be a szabálysértések elsunnyogásának megakadályozására. Takács Tibor, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság rendészeti igazgatója ugyanis elmagyarázta, hogy minden szabálysértésről készült fénykép minimális késedelemmel eljut a központba, ahol azonnal meg is kezdődik az automatizált feldolgozás. Ha tehát bárhol az országban lefotóz a rendőr egy gyorshajtót, az néhány percen belül megjelenik a Traffic-Point rendszerben Szombathelyen, így nem sok lehetőség adódik az ügy elsimítására a helyszínen. Egyedül a régebbi lézeres készülékeknél kell még bevinni az adatokat, például egy pendrive-on, a kapitányságra, hogy onnan továbbítsák őket a központba.

A Traffic-Pointon keresztül intéznek március 1-jétől minden objektív felelősség körébe tartozó szabályszegést. Ez lehet gyorshajtás, vasúti átjárón, illetve közlekedési lámpáknál elkövetett vétség, megállási, várakozási, behajtási tilalom megszegése, leállósáv nem megengedett használata és behajtás természetvédelmi területekre, természetesen az eset súlyosságától függően. Az új rendszerben a szabályszegést elkövető állampolgár a rendszám és a határozat azonosítója segítségével a kozigbirsag.police.hu oldalon megnézheti a bizonyító erejű fényképet, és a közeljövőben be is fizetheti majd a bírságot az Interneten keresztül.

Hogy miért pont Szombathelyen hozták létre a központot, Takács Tibor azzal indokolta, hogy ott rendelkezésükre állt egy megfelelő létesítmény, ahol minden feltétel adott a mintegy 300 fő munkavégzéséhez. Nagyságrendileg hatszázezer ügy bonyolítására számítanak évente.