A szerződések fenntartásában is érdekeltek lesznek a hitelközvetítők

2010.04.10. 13:09

A hitelközvetítők díját júniustól két részre kell osztani: a szerzési jutalék a szerződés létrejöttééért, míg a fenntartási jutalék annak meghatározott időpontig történő fennállásáért jár. A kettő aránya a kölcsön jellegétől függ - az erről szóló kormányrendelet a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.

A szerzési jutalék akkor jár a közvetítőnek, ha a finanszírozó megkezdte a maga szolgáltatását. A hitelszerződés fenntartásáért pedig - fő szabályként - a szerzési jutalék esedékességétől számított két év után lehet fenntartási jutalékot fizetni.

A rendelet külön kezeli a jelzáloggal fedezett ingatlanhiteleket, valamint a gépjármű finanszírozási szerződéseket. Ha az ingatlan jelzáloghitel, vagy ingatlan pénzügyi lízing futamideje meghaladja az 5 évet, akkor a közvetítőnek a hitel százalékában jár a szerzési jutalék. Ebből a fenntartási jutalékrész legfeljebb a teljes közvetítői díj 20 százaléka lehet.

Más az arány a gépjármű finanszírozási szerződéseknél. Ezeknél a fenntartási jutalék a teljes közvetítői díj 70 százaléka, és a futamidő alatt folyamatosan kell kifizetni azt mindaddig, amíg az adós törleszti a részleteket.

Autófinanszírozásnál a június 1-e után, míg a jelzáloghiteleknél a szeptember 30-a után kötött szerződésekre kell alkalmazni ezeket a szabályokat.