Ilyen nincs: kínai London-taxi a Lánchídon

2010.04.12. 13:22 Módosítva: 2010.04.12. 13:22

A Geely nem csak a Volvo felvásárlásával foglalatoskodott az elmúlt hónapokban: a Pekingi Autószalonra összeraktak jó néhány érdekes tanulmányautót, köztük egy modern London-taxi utánérzést is.

Az Englon TXN nevű autó a külső képeken igazán összeszedett benyomást kelt, igaz, számunkra egyértelmű, hogy ezek még számítógéppel generált fotók. A háttérben ugyanis Budapest, pontosabban az üres Lánchíd látható – egy olyan jelenség, amilyennel az utóbbi 20-30 évben helyi lakos még nem találkozott, vagy ha igen, legfeljebb futóversenyek vagy kirakodóvásárok alkalmával, amikor viszont kínai prototípusokat sem engednek fel a hídra. Egy másik lehetőség, hogy a Lánchíd és a háttérben látható Várnegyed másolata is megvan Kínában, ahogy a Hősök teréé, bár ez a kevésbé valószínű.

A Geely tanulmánya egyébként jól hozza a brit taxik karakterét: magas és rövid, hatalmas belső térrel és meglepően jó arányú, múltidéző formatervvel. Kicsit olyan, mint annak idején a Chrysler PT Cruiser volt: megosztó, de látványos. A kínaiak persze nem véletlenül álltak elő épp egy angol stílusú taxival: évek óta szorgosan vásárolják a Manganese Bronze nevű cég – az utolsó talpon maradt London-taxi gyártó részvényeit, azzal a céllal, hogy átvegyék a vállalkozás vezetését, és ha sikerrel járnak, a TXN könnyen elterjedhet a brit fővárosban, de akár a világ más tájain is.

Az persze így sem valószínű, hogy a típus gyakori vendéggé válik Budapesten: túl drága célszerszám ez, hogy kiszorítsa az öreg Mercedeseket, Opel Zafirákat és Chevrolet Epicákat a magyar taxiparkból.