A Peugeot-nak is házasodnia kell

2010.04.14. 15:29

A Fiat vezérigazgatója szerint a franciáknak van a legnagyobb szükségük egy komoly stratégiai partnerre, hogy hosszú távon túléljenek.

Sergio Marchionne azt mondja, a Mitsubishi-Peugeot egyesülés ugyan kútba esett, de a franciák biztosan nem adják fel a keresést: egyszerűen szükségük van egy partnerre, hogy tovább csökkentsék a költségeiket, ha talpon akarnak maradni. A Peugeot eddig részegyüttműködésekben gondolkodott: dízelmotorokat a Forddal, benzinmotorokat a BMW-vel, haszonjárműveket a Fiattal, kisautókat a Toyotával, terepjárókat és villanyautókat a Mitsubishivel fejlesztenek közösen, így minden területen spórolhatnak, anélkül, hogy elköteleznék magukat. Marchionne szerint viszont ennél hatékonyabb kooperációra lenne szükség valamelyik másik céggel.

Egyes elemzők szerint a Fiat első embere nem véletlenül említette épp a Peugeot csoportot, mivel szívesen venné, ha a franciák épp az olasz vállalatóriást választanák partnerül. A PSA és a Fiat ugyanis hasonló méretű cég, földrajzilag is közel esnek egymáshoz, és a modellpalettáikban is nagy az átfedés, azaz a közös fejlesztésen mindkét vállalat sokat nyerhetne. A kérdés az, hogy a Peugeot a Fiatot keresi-e meg, vagy inkább más partnereknél próbálkozik-e. Az mindenesetre biztos, hogy a Peugeot-Citroen, a Fiat és a Chrysler egyetlen konszernként több mint évi hatmillió autót gyárthatna együttesen, és ezzel komoly vetélytársa lenne a legnagyobb piaci szereplőknek is, míg jelenleg egyik cég sem elég nagy, hogy biztonságban érezhesse magát egy komolyabb válsághelyzetben.