A General Motors készíti a jövő űrhajósát

2010.04.17. 17:09

A Robonaut 2 bizonyos értelemben kiváltja az élő űrhajósokat a Nemzetközi Űrállomáson. A tervezést és a kivitelezést a NASA és a GM közösen vállalta – remélhetőleg ügyesebb jószág, mint a detroiti gyártó némelyik autója.

A 150 kilogrammos R2-est messzi messzi galaxisban élő névrokonával ellentétben emberszerűre tervezték, igaz, csak derékig. Van feje, teste, és ami a lényeg, két jól használható fogókarja, amellyel számos műveletet képes elvégezni. Alul azonban csak egy egyszerű álvány van, igaz, ez súlytalanságban aligha akadályozza a mozgásban a munka-droidot. A GM robotját olyan feladatokra szánják, amelyek eddig komoly nehézséget okoztak az emberi személyzetnek: űrsétával járó külső javításokra, vagy radioaktív anyagokkal végzendő mérésekre. Ezen felül a kutatók azt is szeretnék felmérni, hogy az asztronauták hogyan viszonyulnak majd a gépi munkatárshoz.

A robot-segéderő szeptemberben foglalhatja el állomáshelyét az űrálomáson, ahová kanadai megfelelőjével, a Dextre nevű javítórobottal együtt a Discovery űrsikló juttatja fel.