Disznóürülékből autópálya

2010.04.18. 10:25

Energiaéhes társadalmunk az évmilliók alatt létrejött fosszilis tartalékok felélése után egyre inkább rászorul a matéria körforgásának felgyorsítására. Biogáz-erőműveket építünk, energiaerdővel fűtünk, repceolajat tankolunk. Igaz, hogy sokszor csak látszatra környezetkímélők az új technológiák, de az irány alapvetően helyes. Viszont arra, hogy a közúthálózatot trágyával lehetne burkolni, eddig még nem gondolt senki.

aszfaltozas

Az amerikai Innoventor cég sem ezzel a célkitűzéssel indult. A naponta mintegy négy kiló végterméket produkáló állatok veszélyes hulladéknak minősülő ürülékének hasznosítására kerestek új eljárást. Bioüzemanyag előállítása lebegett a szemük előtt: nagy nyomás és hő alkalmazásával - hasonlóan a föld mélyén végbemenő folyamatokhoz - sikerült is olajat előállítani a trágyából. Csakhogy a cső végén keletkezett anyag jóval sűrűbb lett, mint ahogy azt gondolták.

Ekkor jött az új ötlet: aszfaltgyártáshoz ugyanis éppen megfelelő volt a kissé éles illatú massza konzisztenciája. El is készítették a kísérleti útszakaszt Montana államban, és a megszilárdulás után állítólag már nem is feltűnő a szaghatás. Ha igaz a népi hiedelem, hogy belelépni szerencsét hoz, átgurulni rajta sem okoz majd remélhetőleg bajt.