Leköszön a Fiat elnöke

2010.04.20. 16:16

Luca di Montezemolo elvégezte a feladatot, amit elvállalt, így most visszaadja az elnöki széket az Agnelli család új generációjának.

Az üzletember, aki annak idején a Ferrari csapatfőnökeként, majd vezérigazgatójaként szerzett magának hírnevet, 2004 májusa óta irányította a Fiat csoportot, miután Gianni és Umberto Agnelli, az olasz vállalatóriást irányító család két patriarchája elhunyt. Az azonban már akkor nyilvánvaló volt, hogy Montezemolo csak átmenetileg vállalja a feladatot, míg a Fiat ki nem lábal története legnagyobb pénzügyi válságából, és az Agnelli familia fiatalabb generációja meg nem érik az irányítás átvételére. Úgy tudjuk, az elnöki széket a 34 éves John Elkann, Gianni Agnelli unokája örökli, aki így továbbviheti a családi hagyományt.

Úgy néz ki, az elnök-csere nem lesz komolyabb befolyással a Fiat autógyártó részlegének napi ügyeire. A vezérigazgató, Sergio Marchionne, aki a Fiat birodalom kibővítésén és megerősítésén fáradozik, egyelőre meglehetős sikerrel, biztosan marad, és Montezemolo is megtart néhány fontosabb posztot a cégcsoporton belül: továbbra is az igazgatótanács tagja marad, és a Ferrari elnökésgét is megtartja.