Zöld-fekete VW dodzsemtaxi

2010.04.20. 13:01

A franciák villanyautó-inváziójára reagálva a Volkswagen is gyorsan összeszögelt egy elektromos tanulmányautót, amit ezúttal taxinak szánnak, mutatós zöld-fekete fényezéssel.

A Milano névre keresztelt akkumulátoros autóhoz a mérnököknek csak kotorniuk kellett egy keveset az alsó fiókban, hiszen ezt a formatervet már megismerhettük néhány évvel ezelőtt. Akkor space up! néven futtatták, állításuk szerint üzemanyagcellával bővíthető hatótávolságú elektromos autóként.

A mostani terv az aktuális trendhez igazodik: lítiumion akku, konnektoros tankolás, relatív hosszú hatótávolság. A Milano esetében ez 300 kilométer, a feltöltés pedig 1 óra alatt lehetséges a kapacitás 80 százalékáig. 120 km/h-ra képes felgyorsítani a 85 kW csúcsteljesítményű villanymotor a másfél tonnás kis gyöszt, ami bőven elegendő a városi közlekedéshez.

Londoni taxik módjára nincs külön csomagtartója a Polónál is kisebb prototípusnak. Az egyoldali oldalajtón keresztül szállhatnak be az utasok a csomaggal együtt, ami a sofőr mellett helyezhető el. Mindössze két személyt tud felvenni a drosztról a taxis, ők viszont úri kényelemben, keresztbe tett lábbal utazhatnak.

Nem jósolunk nagy jövőt a villanytaxinak - valószínűleg nem is gondolják komolyan a sorozatgyártását. Inkább a 2013-ra várható elektromos Golf előfutárának szánták, hogy látszódjon: a VW is készülődik a villanyhajtásos korszakra.