Aculeus: Ferrari-gyilkos Kínából?

2010.04.28. 18:20 Módosítva: 2010.04.29. 10:34

Ki gondolná, hogy ez a jó arányú vörös álomautó kínai tervezők munkája? Pedig így van: Pekingben állította ki egy helyi tervezőstúdió, egyelőre persze egyedi tanulmányként.

A tervezők érdekes formaegyveleget hoztak össze. Arányaiban valamiféle kevéssé ismert Ferrari vagy Aston Martin prototípusnak néznénk, elölről viszont halványan Volvo-, esetleg Infiniti-vonások fedezhetők fel az autón, hátulról pedig egy picit BMW-s, vagy valamilyen japán kupéra emlékeztet. A jelvényhez azonban biztosan az olaszok adták a mintát. A tervezők egy állatot választottak a márka jelvényének: egy skorpiót. Az autó a nevét is a veszélyes ízeltlábú faroktüskéje után kapta. Az Aculeus műszaki megoldásai a BMW-től származnak: egy 4,8 literes, 367 lóerős V8-as hajtja, így az 1,6 tonnás kupé akár 5,2 másodperc alatt elérheti a 100 km/h-t.

A sportkocsi láttán az jutott az eszünkbe, hogy láthatóan Kínában is vannak használható formatervezők, legfeljebb nem a legjobb helyen: ha a helyi autógyártók velük rajzoltatnák saját típusaikat, és nem más gyártók karosszériáit másolnák szinte egy az egyben, talán kevésbé lenne rossz a hírük.