Jól spórolt a Honda

2010.04.29. 15:08

A március 31-én lezárt pénzügyi év jelentős nyereséget hozott a japán gyártónak, így nem voltak hiábavalók a közelmúlt áldozatai.

Elkótyavetyélt a Honda egy csúcsformában levő F1-es csapatot, több fejlesztést leállított vagy lelassított, és úgy általában mindenen úgy kezdett spórolni, mint kisnyugdíjas a hónap végén, de úgy néz ki, megérte. A cég a 2009-2010-es évet átszámítva 2,18 milliárd euró nettó nyereséggel zárta – ami csaknem a duplája a tavalyinak – 69,4 milliárdos éves forgalom mellett. A számok biztatóak, és a Honda szerint tovább javulhatnak: jövőre 2,78 milliárd eurós profitot és 75,5 milliárd eurós forgalmat tart reálisnak a cég. A nemrég lezárt pénzügyi évben a Honda 3,4 millió személyautót és 2,6 millió motorkerékpárt értékesített. Jövőre a személyautó-eladásokat 200 ezer példánnyal szeretnék növelni.

A januártól márciusig tartó üzleti negyedév során a Honda 584 millió euró nyereséget szerzett, ami a cég szerint elsősorban az indiai és a kínai autó- és motorkerékpár-piac gyors növekedésének, valamint az európai és észak-amerikai kereslet normalizálódásának köszönhető.