Indigen NSTT: a Kalasnyikov sem fogja

2010.05.06. 18:51

A páncélozott pick-upot elsősorban hadseregeknek szánják, de más fegyveres testületek és veszélyes helyen kiránduló magánszemélyek számára is hasznos lehet.

Az NSTT – azaz nem szabványos taktikai teherautó – távolról átlagos pick-upnak tűnik, bár ha közelebbről nézzük, feltűnik a szokásosnál nagyobb rugóút, a terepre való gumiabroncsok, a valódi kartervédő és a vaskos páncélüvegek. A koncepció az volt, hogy egy bármilyen terepen használható autót készítsenek, elég erős páncélzattal ahhoz, hogy a kézifegyverek többsége ne jelentsen közvetlen veszélyt a bent ülők épségére. Ami biztos, hogy a páncélozás megfogja az AK-47-es gépkarabély lövedékeit, márpedig ez a leggyakoribb fegyver azokon a vidékeken, ahol az amerikai katonaság manapság ellenállással találkozhat.

Kívülről leginkább egy hosszú kabinos Nissan Titanra emlékeztet az Indigen pick-upja, de műszaki szempontból nincs köze a japán típushoz. A motorja egy hatliteres, V8-as, 325 lóerős Navistar dízel, amely gyenge minőségű gázolajjal és a JP-8 jelzésű, az amerikai hadseregnél repülőgép-üzemanyagként használt kerozinszármazékkal is használható. A nyolchengereshez hatfokozatú Allison automata tartozik. A nagy dízel elég dinamikusan viszi a nagy karosszériát – a végsebesség 165 km/h –, de ami jóval lényegesebb, a független felfüggesztésű futómű a könnyebb terepen is viszonylag gyors haladást tesz lehetővé, és komolyabb akadályokkal is megbirkózik. A pick-up 60%-os lejtőn képes felmászni, és 40%-os oldaldőlésig nem borul fel. Az NSTT ráadásul deszantként is ledobható, igaz, legalább egy MH-47-es kétrotoros helikopter kell a szállításához.

A páncélozott pick-upot a napokban mutatta be a gyártó, így egyelőre nem tudni, hogy az amerikai hadsereg vagy bármilyen más fegyveres erő rendszeresíti-e az NSTT-t, de olyan feladatokra, ahová gyors és viszonylag könnyű, de elég biztonságos jármű kell, alkalmasabb lehet, mint a jelenleg használt katonai terepjárók.