Egy darab BMW-történelem 1,2 milliárdért

2010.05.11. 16:58

A háború előtt Le Mans-ban versenyzett, de még 35 év múlva is használták Oroszországban – míg el nem cserélték egy Ladára. Ma viszont a világ egyik legdrágább autója.

A BMW 328 MM Bügelfalte Roadstert a napokban árverezte el az RM Auction. A vételár 5,6 millió dollár, azaz valamivel több, mint 1,2 milliárd forint volt, de ha az autó származását és hányattatott sorsát nézzük, lehet, hogy többet is megért volna. Az autó teljesen egyedi: a gyáriak 1937-ben indultak vele Le Mans-ban. Az igazi kalandjai viszont csak ez után kezdődtek. 1939-ben teljesen átdolgozták, majd a háború alatt Albert Speer, Hitler építésze és haditermelési minisztere használta közúti közlekedésre. Németország elfoglalása után a különleges BMW-t a Vörös Hadsereg vitte haza, majd a MiG vadászrepülőgépeket tervező iroda egyik alapítójához, Artyem Ivanovics Mikojanhoz került. A befolyásos tervező évtizedekig használta a zsákmányolt sportkocsit, de az 1970-es évek elején már meglehetősen rossz állapotban volt, így gazdája végül elcserélte – egy Zsigulira.

A történet innen elég homályos, ameddig a gép egy profi restaurátorcég kezébe nem került, ahol visszaállították közel gyári, működőképes állapotába.