Nem fizetnek a szabálysértők

2010.05.15. 10:49

Objektív felelősség ide vagy oda, ha nincs pénze, nem fizet az autós. 175 ezer ügyben több mint 6 milliárd forint közigazgatási bírságot vetett ki idén a rendőrség, de ebből csak mintegy 2,6 milliárdot sikerült behajtani. Lehet, hogy az átlagautós számára irreálisan magas büntetések elrettentők, de ha mégis tetten érik apukát egy apróságért, és nem tudja kigazdálkodni a büntetést a családi kasszából, nem származik belőle bevétel sem.

igazoltat

Érdemes tudni, hogy cégautókra kiszabott bírságot az APEH, a magánszemélyekre kivetett bírságot pedig a tulajdonos lakóhelye szerint illetékes önkormányzat jegyzője jogosult behajtani. Vagy az APEH dolgozik hatékonyabban, vagy a cégek fizetnek készségesebben, mindenesetre a be nem fizetett céges bírságokat 75 százalékos arányban be is hajtják, míg az önkormányzatok a magánszemélyeknél csak az esetek 20-25 százalékában járnak sikerrel.

Lehet, hogy a rendőrök mindig azt hangoztatják, hogy a bevételek nem közvetlenül hozzájuk futnak be, de ez csak részigazság. A költségvetési törvény értelmében indirekt módon a közigazgatási bírságokból kell ugyanis előteremteniük 16 milliárd forintot. Ez a rendőrség büdzséjének jelentős része, úgyhogy ha nem változik a helyzet az év végéig, bajban lehetnek.