Majdnem megpattintották a prototípust

2010.05.16. 07:18

Lenyűgöző eleganciát sugároz a Mercedes-Benz C111-III prototípus. Ismertebb testvéreihez hasonlóan rekordkísérletekre készítették. Az autótolvajok sem tudtak ellenállni neki , amikor Németországból szállították a brooklandsi múzeumba. Feltörték, és valószínűleg el is vitték volna a rendkívül értékes példányt – ha lett volna benne motor.

A C111 kód alatt a Mercedes egész prototípus-sorozatot készített a hatvanas és hetvenes években. Legismertebb közülük a narancssárga bukólámpás változat, amellyel több sebességrekordot is felállítottak. Öthengeres turbódízeleket, három- és négytárcsás Wankel-motorokat, és turbós V8-asokat szereltek a középmotoros, üvegszálas karosszériás kísérleti autókba, 400 km/h feletti sebességeket értek el vele.

A kiállítási darab, amelyet a Mercedes angliai múzeumába szállítottak, egy különlegesen ritka példány. Sirályszárny-ajtóival, burkolt kerekeivel sci-fibe illő látványt nyújt - nem csoda, hogy megtetszett a tolvajoknak is. Az ajtók nyitását sajnos nem sikerült elegánsan megoldaniuk, elgörbítették a sárvédőt és magát a sirályszárnyat is. Még szerencse, hogy csak egy motor nélküli héjról volt szó, különben bizonyára megpróbálták volna beindítani is.

Időközben kijavították a sérüléseket, a C111 megtekinthető Brooklandsben - reméljük, a kiállítóteremben már jobban vigyáznak rá.