Ismét nyereséges a General Motors

2010.05.18. 08:15

Egy évvel korábban még úgy tűntek el benne a milliárdok, mint egy fekete lyukban, de az idén ismét pozitív eredményt produkált a GM. A cég persze még most is nyakig ül az állami hitelben, de most már van némi remény, hogy a cég egyszer csak ismét a saját lábára áll.

2010 első negyedévében a GM 865 millió dollár nyereséget termelt, ami a tavalyi első negyedév 6 milliárdos veszteségét nézve kisebb csodának tűnik. Mindez részben a masszív költségcsökkentésnek, részben az eladások 40%-os növekedésének köszönhető. Elsősorban a kínai és az amerikai eladások javulása áll az eredmények javulásának hátterében, ugyanakkor az európai részleg továbbra is bajban van. Az Opel és a Vauxhall mintegy 500 millió dolláros veszteséget hozott a cégcsoportnak januártól márciusig, annak ellenére, hogy a legfontosabb húzómodelleket, az Insigniát és az Astrát már lecserélték. Az Opelnek teljes átalakulásra volna szüksége, ezt a GM-nél is tudják, de az ehhez szükséges pénz, amelyet az európai kormányoktól igyekeznek megszerezni, még mindig hiányzik. Mintegy 3,3 milliárd eurót próbálnak összehozni, ám a német kormány, amelytől mintegy 1,5 milliárdot kért a vállalat, még mindig halogatja a döntést.

Ha a General Motors tartani tudja ezt a nyereségszintet legalább a következő 2-3 évben, az azt jelenti, hogy viszonylag hamar visszafizetheti tartozását az állam felé, és ezzel végleg kilábalhat eddigi legnagyobb kríziséből. Egyetlen negyedév eredményei alapján azonban még korai volna valódi tendenciáról beszélni.