Ismét nyereséges a General Motors

2010.05.18. 08:15

Egy évvel korábban még úgy tűntek el benne a milliárdok, mint egy fekete lyukban, de az idén ismét pozitív eredményt produkált a GM. A cég persze még most is nyakig ül az állami hitelben, de most már van némi remény, hogy a cég egyszer csak ismét a saját lábára áll.

2010 első negyedévében a GM 865 millió dollár nyereséget termelt, ami a tavalyi első negyedév 6 milliárdos veszteségét nézve kisebb csodának tűnik. Mindez részben a masszív költségcsökkentésnek, részben az eladások 40%-os növekedésének köszönhető. Elsősorban a kínai és az amerikai eladások javulása áll az eredmények javulásának hátterében, ugyanakkor az európai részleg továbbra is bajban van. Az Opel és a Vauxhall mintegy 500 millió dolláros veszteséget hozott a cégcsoportnak januártól márciusig, annak ellenére, hogy a legfontosabb húzómodelleket, az Insigniát és az Astrát már lecserélték. Az Opelnek teljes átalakulásra volna szüksége, ezt a GM-nél is tudják, de az ehhez szükséges pénz, amelyet az európai kormányoktól igyekeznek megszerezni, még mindig hiányzik. Mintegy 3,3 milliárd eurót próbálnak összehozni, ám a német kormány, amelytől mintegy 1,5 milliárdot kért a vállalat, még mindig halogatja a döntést.

Ha a General Motors tartani tudja ezt a nyereségszintet legalább a következő 2-3 évben, az azt jelenti, hogy viszonylag hamar visszafizetheti tartozását az állam felé, és ezzel végleg kilábalhat eddigi legnagyobb kríziséből. Egyetlen negyedév eredményei alapján azonban még korai volna valódi tendenciáról beszélni.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.