Great Wall C30: a kínai Dacia

2010.05.19. 14:31

Méretben, fazonban és árban is stimmel, sőt, állítólag biztonsági szempontból is megüti az európai mércét a kis családi szedán.

gwc30

A Great Wall Motors eddig gátlástalan másolási hajlamával szerzett magának hírnevet – elkészítették például a Fiat Panda, a Toyota Yaris és a Scion xB utánzatát is –, de a legújabb modelljük, a C30 nem látszik hasonlóan pofátlan utánzatnak. Ráadásul a hírek szerint ez már modern konstrukció, nagy szilárdságú acél vázszerkezettel, amellyel jó törésteszteredményeket produkálhat, a Boschtól vásárolt ABS rendszerrel és elektronikus fékerő-elosztással, és ahogy a képen is látszik, kellemesen korszerű formavilággal. A hajtását egy 1,5 literes, változó szelepvezérlésű, 105 lóerős és 138 Nm csúcsnyomatékú motorra bízták. A legszebb azonban, hogy a típus még csak nem is különösebben drága. Átszámítva 1,98 és 2,42 millió forint közti áron kínálják majd.

Ami a kínai autókról a képek és adatok alapján nem derül ki – pedig ez lenne a lényeg –, hogy milyen minőségűek, vagy legalábbis milyen minőségűnek tűnnek. Így amíg nem áll módunkban legalább egyet kipróbálni, maradnak a Flybo Total Electrickel szerzett lesújtó tapasztalataink, illetve a kíváncsiság: vajon sikerült-e azóta emelni a színvonalon.