Végre szépek lesznek a Volkswagenek?

2010.05.19. 13:01

Úgy hallani, a német gyártó meg szeretné venni az Italdesign stúdiót, mivel tervezési kapacitását így bővíthetné a legegyszerűbben. A három legismertebb olasz formatervező cég egyikének felvásárlása persze a Volkswagen stílusának is jót tenne, hiszen a teljes gárdát megtartanák, beleértve Giorgetto és Fabrizio Giugiarót, a cég alapító elnökét és fiát is.

A VW vezetése egyelőre nem kommentálta a hírt, de úgy tudjuk, a hivatalos bejelentés már csak hetek, sőt, napok kérdése. A németeknek állítólag azért van szükségük az Italdesign felvásárlására, mert a következő nyolc évben eddig soha nem látott méretű modelloffenzívára készülnek: mintegy 60 típust szeretnének bemutatni – ez évi 7-8 járművet jelent – és a gyári tervezők egész egyszerűen nincsenek elegen a feladat végrehajtásához. Emellett az Italdesign hatalmas tapasztalatokkal rendelkezik különféle márkák stílusának megteremtésében – például tőlük származik az Alfa Romeo 159-es, a Brera és a Spider modellek jellegzetes orr-részének terve – és ennek a Volkswagen-csoport, amely jelenleg is kilenc különféle márkanéven gyárt autókat, igen nagy hasznát látná.

Az Italdesign aktuális pénzügyi helyzetét nem ismerjük, de a tervezőstúdiókra manapság rossz idők járnak: egyre kevesebb a külső megrendelő és egyre magasabbak a fenntartási költségek, így alighanem Giugiaro mesternek is jól jön, ha a vállalat gondját leveszi a válláról egy ekkora cég, és még fizet is érte néhány százmillió eurót.