Vasárnap ellopták, hétfőn meglett

2010.05.25. 16:41

Az idén hetedik alkalommal megrendezett, kétnapos Autóvadász Kupán a rendőrökből, polgárőrökből, más rendvédelmi dolgozókból és lelkes civilekből álló csapatok összesen közel 111 ezer autót ellenőriztek. Ezek közül 242 bizonyult valamilyen szempontból problémásnak: tíz volt lopott, harmincat lízingcsalás gyanúja miatt kerestek, kilencvenegyet azért, mert biztosítás nélkül közlekedett, kilencnek pedig a rendszáma volt hamis.


A közel 60 autóvadász alkotta 26 csapat speciális technikai eszközökkel felszerelt autókban kutatott a bűncselekménnyel kapcsolatba hozható kocsik után. Egy laptop, egy kamera és egy magyar fejlesztésű szoftver segítségével a rendszám alapján pillanatok alatt lekérhették a szükséges információkat. Az autóvadászokat munkájukban a BRFK és az ORFK segítette.


A keddi záróeseményen több díjat is kiosztottak. Köztük volt a legfrissebben körözött autó megtalálójának járó: a Vadász 9. elnevezésű csapat egy Gödöllőről május 23-án vasárnap ellopott kocsit kevesebb mint 12 órán belül megtalált. Az összességében legjobban szereplő gárdák sorrendben Vác, Göd és Adony ZsaruCar csapatai voltak.
Az autólopások száma az utóbbi években csökkenőben van Magyarországon – 2009-ben mintegy 6 ezer kocsit loptak el –, ezért a casco díjak is mérséklődtek az elmúlt időszakban.