2010.05.26. 13:47

A világ leghatalmasabb autókereskedése most épül – kitalálják, hol? A törökországi Isztambulban. A gigantikus épület ötszintes, és a tetejére még egy tesztpályát is felépítenek.

Az Autopia Europia teljes egészében az autókereskedelem céljaira épül. A tervek szerint mintegy 200 autókereskedés árulhatja portékáját a 185 ezer négyzetméteres komplexumban, ahol ezen kívül 56 étkezde, 48 szerelőműhely, 24 bankfiók és 42 biztosítóiroda működik majd. Természetesen a parkolást is megoldották, egy 900 férőhelyes garázs is helyet kapott az épületben. A befektetők arra számítanak, hogy a gigászi kereskedés éves szinten mintegy 6 millió potenciális ügyfelet vonz majd, bár kérdéses, hogy a gazdasági válságban a többihez hasonlóan alaposan összezsugorodott török autópiac eltart-e egy ilyen monstrumot.

Az mindenesetre vonzó lehetőség, hogy a tetőn kialakított oválpályán biztonságosan, és ami még szebb, a rendőri szigortól távol lehet kipróbálni az autókat, a döntött kanyaroknak köszönhetően akár igen nagy sebességgel is. Az ötlet persze egyáltalán nem új, a Fiat Lingotto épületének tetején Torinóban 1923-tól hasonló tesztpálya működött, igaz, az a tető ma már nem üzemel teszpályaként.