Kínában fejlesztik a villanyos Mercedest

2010.05.29. 05:56

A Daimler a kínai BYD Autóval kötött szövetséget, elektromos járművek fejlesztésére. Talán különösen hangzik, de az üzlettel alighanem a németek járnak jobban.

Talán még a Mercedes-arcú BYD S8-ast is megbocsátják a németek
Talán még a Mercedes-arcú BYD S8-ast is megbocsátják a németek

A BYD Auto először azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy szériagyártású konnektoros hibrid gyártásába kezdett, megelőzve a nagy nemzetközi gyártókat. Ezzel komoly külföldi befektetőket vonzott, így a fejlesztés folytatásához is megteremtették az anyagi hátteret. Így a kínai cég ma már olyan tapasztalatokkal rendelkezik az akkumulátorok, illetve az elektromos hajtások építése terén, amilyenekkel a nagy nemzetközi gyártók sem. Ugyanakkor a Mercedes sokkal többet tud az autótervezésről általában, így ezen a téren nyújthat segítséget a kínaiaknak.

A két cég a közös cél – egy megbízható és megfizethető, korszerű elektromos jármű kifejlesztése – érdekében új vegyes vállalatot hoz létre Shenzen BYD Daimler New Technology Ltd. néven, 50-50%-os tulajdoni aránnyal, de viszonylag visszafogott, 600 millió jüanos, azaz átszámítva mintegy 88 millió dolláros befektetéssel. Így a felek kezdetben viszonylag keveset kockáztatnak, ugyanakkor ha a kezdeti együttműködés eredményei megfelelőek, nyilván bővítik majd a közös céget.