Csendben tűnik el a bukott Lotus

2010.05.31. 14:28

Az Europa S alig négy év gyártás után tűnik el az angol sportkocsigyár kínálatából.

Az Europa S alig négy év gyártás után tűnik el az angol sportkocsigyár kínálatából. Szűk volt, drága és viszonylag lassú, az Evora mellett pedig lényegében feleslegessé vált.

A típus küldetése az volt, hogy a spártai Elise és Exige nagyobb és kényelmesebb alternatívája legyen, de a Lotusnál valahogy nem találták meg az egyensúlyt. A cég többi modelljéhez képest nehéz lett, de a 2 literes, 200 lóerős Opel turbómotor nem volt eléggé erős, hogy az üresen 995 kilogrammos gépet a konkurenciához hasonlóan fürgévé tegye. A sajtó kemény kritikája után az eladások sem alakultak igazán jól, és a nem megfelelő motor miatt Észak-Amerikában sem forgalmazhatták a típust – igaz, nem is különült el igazán az Elise-től.

Most, hogy megérkezett az Evora, amely érezhetően erősebb és tágasabb, az Europa S lényegében feleslegessé válik, ezért még az idén leállítják a gyártását. Így a Lotus választéka ismét két típusra szűkül: az Elise/Exige és az Evora tartja a frontot, bár az a hír járja – igaz, évek óta –, hogy az Esprit utódja, egy igazán drága, nyolchengeres típus is közel jár a megvalósuláshoz.