A BMW lesz a Saab új partnere?

2010.06.12. 11:36

A Mini műszaki alapjait használhatják az új Saab kisautó alapjául, de nem ez az egyetlen lehetőség a kooperációra a két gyártó között.

07

A Saab jelenlegi kínálata teljes egészében a General Motors, pontosabban német leányvállalata, az Opel alkatrészeire épül, de úgy néz ki, az újabb fejlesztésekhez másik partnert kerestek, és találtak a svédek. A svéd Dagens Industri című lap híre szerint a Saab elnöke, Victor Müller eredményes tárgyalásokat folytat a BMW-vel, amely a jövőben műszaki segítséget nyújthat a svéd autómárka megújításához.

A legfontosabb közös terv a Saab 9-1 néven emlegetett kisautó elkészítéséhez kapcsolódik. Az alig négy méteres kiskocsi, amely állítólag az első Saab személyautó, a 92-es stílusát követi majd, a Mini motorjait és padlólemezét kaphatja meg. Ez mindkét félnek jó üzlet lehet: a Saab így olcsón fejlesztheti ki a típust, a BMW pedig tovább fokozhatja a Mini platform, illetve a hozzá tartozó főegységek gyártását, ami összességében a Mini gyártását teszi olcsóbbá. Egy másik lehetőség, hogy a BMW motorokat szállítson a Saab nagyobb típusaihoz, szintén felmerült. A bajorok a 9-4X hobbiterepjáróhoz adhatnak korszerű négyhengeres dízeleket, de az sem kizárt, hogy a nagyobb Saabokba is beépítsék BMW és a PSA közös, 1,6 literes turbómotorjának valamelyik változatát.

Mindez egyelőre persze nem több puszta ipari pletykánál, mivel a tárgyalások még folyamatban vannak. Az eddig kiszivárgott információk szerint az együttműködés tényét valamikor a hónap végén jelenthetik be a felek, ha minden részletben sikerül megegyezniük.