Formabontó törpeautó

2010.06.13. 15:45

Gordon Murray, a McLaren Formula 1-es csapatának ex-vezetője már egy ideje reszelgeti angol műhelyében a T25 névre hallgató prototípusát. A régebben kiszivárogtatott tervek igaznak bizonyultak:  háromüléses lesz a kisautó, mégpedig szokatlan 1-2-es elrendezésben, de nem ez az egyetlen radikális újítás.

Például hagyományos értelemben vett ajtó sem lesz a városi közlekedésre szánt járgányon, hanem az első szélvédőt előrebillentve lehet majd beszállni. A tesztek során állítólag egy kisgyermekes anyuka is megbirkózott ezzel az akadállyal, de mint tudjuk, nem mindig arat sikert egy újfajta megoldás, még ha működik is.

A hagyományostól eltérő technikai részleteket pedig bőséggel találhatunk a McLaren F1 szupersportkocsi tervezőjének legújabb alkotásában: csőváz alkotja a Smart-konkurens tartószerkezetét, amelyre újrahasznosított műanyagpalackokból készült karosszériaelemeket ragasztanak. Ezzel a gyártó által filléres Formula 1-es technikának nevezett felépítéssel 600 kilóra jön ki a törpeautó súlya, ami valóban remek érték. Szintén ügyes, hogy egy mindössze 2,5 méter hosszú és 1,3 méter széles autóban el tudtak helyezni három ülést, ami nem utolsósorban annak köszönhető, hogy a vezető elöl ül középen, utasai pedig a hátsó sorban.

Gordon Murray a jövőre vonatkozó tervekről konkrétumokat még nem árult el. Annyi biztos, hogy 2011 áprilisára el szeretnének készíteni egy működő prototípust, majd a terveket eladnák valakinek, aki a gyártás költségeit képes finanszírozni. Ez akár egy szupermarket lánc is lehetne, annyira egyszerű a gyártás technológiája, nagy autógyárak meg úgysem érdeklődnének a formabontó elgondolások iránt. Ők Murray szerint inkább azzal vannak elfoglalva, hogy fölösleges szeméttel pakolják tele autóikat, amivel gyakorlatilag a belső égésű motorok 30 évnyi fejlesztését semmisítik meg a súlynövekedés miatt.

A platform egyébként nem csak benzinmotoros hajtáshoz alkalmas – T27 kód alatt már készülnek egy 25 kW-os, lítium-ion akkumulátoros elektromos változat tervei is. A legérdekesebb pedig talán a kisautó árcédulája: kétmillió forintnak megfelelő fontért kerülhetne állítólag piacra a radikális törpe.