A király bólintott, lesz arab Mercedes

2010.06.16. 17:53

A tavaszi bemutatón még mindenki megmosolyogta, pedig a német technika és az szaudi ízlés furcsa egyvelegéből sorozatgyártmány lesz, a nemzeti büszkeség tárgya. Kissé ormótlan ugyan, de teve helyett nyilván megteszi majd – a robusztus Mercedes technika pedig garantálja a jó képességeket.

Nagyon megszokta már a világ, hogy Szaud-Arábia jó piac: az olajból származó temérdek pénzből drága európai autókra, a legkorszerűbb haditechnikára és a sivatag közepén virágzó városok fenntartására is telik. Az azonban új, hogy már a dúsgazdag arab országban is megpróbálnak helyben tervezett és gyártott autót előállítani. Pedig éppen erről van most szó: a Gazal-1-et tavasszal, a Genfi Autószalonon láthatta a közönség először. Nem különösebben szép vagy jellegzetes: a forma egyelőre ormótlan és nehézkes – valójában inkább afféle kezdő amatőr próbálkozásnak mondanánk – a műszaki megoldásokat pedig a Mercedes G osztályból vették kölcsön. Mi sem gondoltuk volna, hogy lesz folytatás, de úgy tűnik, a szaudi uralkodónak megtetszett a hazai gyártású jármű ötlete.

Abdullah király így egy különleges ceremónián gratulált a tervezőknek – a Szaudi Királyi Egyetem hallgatóinak – és egyben bejelentette, hogy a típust némi fejlesztés után gyártani fogják. Az autóról egyelőre nem tudni túl sokat, bár úgy tudjuk, a tervezésnél elsődleges szempont volt, hogy a belső tér kialakítása maximálisan megfeleljen a helyi klíma támasztotta követelményeknek, azaz van rá esély, hogy a Gazal-1 olyasmit tud, amit az importból származó autók nem. Az árakat sem közölték, de ismerve a Mercedes G osztály árait, az első szaudi gyártású személyautó biztosan nem lesz olcsó.