Ne nyomkodd a mobilod, öreg!

2010.06.26. 16:29

42-21638358opt

A vezetés közben sms-t író sofőrök közül többen vannak a felnőttek, mint a frissen jogosítványt szerzett tinédzserek – derül ki a Pew Research Center közvélemény-kutatásából. Az amerikai cég összesen 2 252 embert kérdezett meg a két napos teszt során.

Hatalmas különbség nincs a két korcsoport között, azonban az eredmény mégis meglepő: az előítéletek a fiatalokat sújtják, pedig több köztük a szabályosan vezető sofőr. A felnőttek huszonhét százaléka vallja: előfordult már, hogy autóvezetés közben sms-t írt telefonján. A tinédzserek közül huszonhat százalék állította ugyanezt.

A felnőttek hatvanegy százalékánál legalább egyszer előfordult már, hogy kihangosító nélkül beszéltek mobiltelefonjukon, miközben a bal egyben ültek. Tinédzserek? Negyvenhárom százalék.

A felnőtt válaszadók közel fele arról is beszámolt, hogy autójukban volt olyan utas, akire rá tudták volna bízni az sms írás és olvasás égető terhét – negyvennégy százalékuk került már veszélyhelyzetbe szabálytalan mobiltelefon használat miatt.

A közlekedésben vállalt felelősségről furcsa képzete lehet a felnőttek azon tizenhét százalékának, akik már legalább egyszer másik járműnek, vagy épp az előttük áthaladó gyalogosnak koccantak, miközben mobiljukat nyomkodták.