Lexus visszahívás, sír a főnök

2010.06.27. 13:47

Egy percre sem nyugodhat a Toyota. A pár héttel ezelőtti, a Lexus Ls modellcsaládot érintő, annak kormányzásban felfedezett hiba miatti visszahívásnál már mindenki azt hitte, hogy ez volt az utolsó pofon, vége. De nincs. Most Lexus HS250h luxus hibrideket rendelnek vissza – összesen tizenhétezer darabot –, illetve leállították azok gyártását, mivel az üzemanyagtankra vonatkozó biztonsági előírások nem feleltek meg az NHTSA által végzett törésteszten.

A kocsi hátulját érő ütközésnél megsérülhet az üzemanyagtank, annak tartalma a külvilágba juthat – ami rettentő súlyossá tehet egy-egy balesetet. A Toyota az NHTSA mérései után rögtön sajtóközleményt küldött ki, melyben felhívta a figyelmet, hogy a HS250h fejlesztése során ugyanezen protokollok alapján tesztelték a modelleket, és a hibát akkor nem észlelték.

A Lexusok visszahívásával megegyező napon, de attól teljesen függetlenül, a Toyota egyik részvényese arra szólította föl Akio Toyodát, hogy többször ne nyilatkozzon könnyes szemekkel a sajtónak, mert az nem tesz jót a cég imázsának. A hibridek szivárgó üzemanyagtankjáról szóló hír eléggé rossz időzítéssel, a Toyoda felé intézett kérelem után néhány órával futotta körbe a világot.