Új Maserati négykerék-hajtással?

2010.06.29. 12:06 Módosítva: 2010.06.29. 12:06

Két év múlva érkezik az új Quattroporte: könnyebb lesz, takarékosabb, és műszaki szempontból kevésbé egzotikus.

A Maserati márka igazgatója, Harald Wester nyilatkozott az új négyajtóssal kapcsolatos célokról. A fejlesztések elsődleges célja, hogy a dinamika megtartása mellett jelentősen csökkentsék a luxusmodell fogyasztását. Ennek érdekében nem csak a hajtásrendszert alakítják át, de az autó tömegét is szeretnék jelentősen csökkenteni. Wester azt mondja, 15% körüli tömegcsökkenést szeretnének elérni, miközben a fogyasztást durván 20%-kal szeretnék mérsékelni. Ha az aktuális értékeket nézzük, a célok nem tűnnek elérhetetlennek, még úgy sem, hogy az új modell állítólag összkerékhajtást kap. A jelenlegi Quattroporte ugyanis üresen tíz kilogramm híján két tonna, és a gyengébbik változat is 14,7 litert fogyaszt vegyes ciklusban, 100 kilométeren. Így az elérendő cél 1,68 tonna és 11,7 literes fogyasztás, ami egyáltalán nem látszik elérhetetlennek.

Ha igaz, a Maseratinál több alumínium és műanyag felhasználásával csökkentenek a négyajtós luxusautó tömegén, a fogyasztás csökkentése érdekében pedig stop-start automatikát és nyolcsebességes automata váltót vetnek be. A típus már egy új platformra épül, arra, amelyre a legnagyobb Lanciák, Alfák, Chryslerek és Dodge-ok zöme is, így a Quattroporte jóval több nyereséget hozhat, mint a jelenlegi, kifejezetten drága alkatrészekből felépített kivitel.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.