Jön az első Infiniti, csak nekünk

2010.07.06. 16:23

A Nissan luxusmárkája eddig nem szerepel igazán erősen Európában, de már készül az új csodafegyver.

Az Infinitinél már a márka európai bevezetése kapcsán elmondták, hogy fokozatosan szeretnék felépíteni a vásárlókörüket, ahelyett, hogy kapkodva alakítanák át a kínálatot. Így is tettek: eddig csupán egy új V6-os dízelmotor bemutatásával közelítették az európai ízléshez alapvetően Észak-Amerikának tervezett palettájukat. A következő lépés azonban határozottabbnak ígérkezik: a legújabb pletykák szerint egy olyan típus bemutatására készülnek, amely az Audi A3-as, a Lexus CT200h és a Volvo C30 vetélytársa lehet.

A felsorolásból szándékosan maradt ki az 1-es BMW, mivel az Infiniti modellje várhatóan elsőkerék-hajtású lesz: ugyanarra a szabvány platformra épül majd, mint a Renault és a Nissan kompaktjai. A japánok állítólag inkább a formatervben bíznak: az Essence kupétanulmányéhoz hasonló feltűnő, kupé-szerű külsőről hallani, ami valóban alkalmas lehet rá, hogy elszipkázzon néhány vásárlót a konkurenciától.

A japán márkának persze így sem lesz könnyű dolga, ha meg akarja vetni a lábát Európában. Észak-Amerikában is évtizedekre volt szükség, hogy a Volvo vagy a Lexus szintjére hozzák az eladásokat, és Európában még lényegesebb a hagyomány és a hírnév: a Mercedes, a BMW és az Audi utolérése itt pillanatnyilag lehetetlennek tűnik, de még a második vonal, a Jaguar, a Volvo és a Saab eléréséhez is komoly erőfeszítéseket kell tennie egy új jövevénynek.