VW-ejtőernyős a Porsche élén

2010.07.07. 16:11

Michael Macht nem igazgathatta sokáig a sportkocsigyártót: a helyére a Volkswagen korábbi terméktervezési igazgatója kerül.

A monogramos levélpapírt le sem kell cserélni: Macht helyére Matthias Müller lép a Porsche élén, bár a döntésben aligha játszott szerepet a takarékosságnak ez a módja. Sokkal lényegesebb, hogy olyan embert kerestek a Porsche vezetőjének, aki képes a cég választékát beilleszteni a Volkswagen-csoport széles modellpalettájára, anélkül, hogy túl sok átfedés maradna az összevonás után. Müller tűnik a tökéletes személynek a feladatra, hiszen alaposan ismeri a VW-csoport kínálatát, és mivel nem régi Porsche-alkalmazott, lojálisabb lesz Wolfsburg döntéseihez. Ugyanakkor a korábbi igazgató, Michael Macht szakértelmét sem szeretné elveszíteni a Volkswagen. Őt régebbi szakterületére irányítják, a VW-csoport gyártásért felelős igazgatótanács tagja lesz.

Úgy tűnik, a Volkswagen és a Porsche egyesülése ezzel végleg sínre kerülhet, annak ellenére, hogy a korábbi tőzsdei manipulációkkal kapcsolatosan perek és vizsgálatok sorozatát indították már. Ezek azonban elsősorban a korábbi Porsche-vezérre, Wendelin Wiedekingre, illetve korábbi alkalmazóira, a Porsche-család patriarcháira veszélyesek. Maga a sportkocsigyár lényegében már a Volkswagené, a jogi eljárások kimenetele legfeljebb azon változtathat, hogy a teljes vállalatcsoport többségi tulajdona a Porsche-család kezében marad-e, vagy a hitelező bankok osztozhatnak rajta.