Feltámad a McLaren F1

2010.07.08. 15:05 Módosítva: 2010.07.08. 15:07

Két éven belül elkészülhet a britek erősebbik sportkocsija, amely a világ legdrágább sportkocsijaival versenyezhet a milliomos vásárlók kitöltött csekkjeiért.

Az eredeti McLaren F1 kora leggyorsabb gyári sportautója volt: minden szempontból megelőzte a konkurenciát. Az új utcai csúcsmodell azonban messze nem ígérkezik ennyire radikálisnak. A britek ugyanis nem egy néhány tucat példányban eladható, millió eurós ritkaságot szeretnének készíteni, inkább az a cél, hogy a Ferrari és a Lamborghini legerősebb modelljeivel versenyezzenek. Ez néhány száz autó eladását jelentené évente, így sem az árat, sem a teljesítményt nem pumpálhatják az egekig.

Az autóról egyelőre annyi szivárgott ki, hogy középmotoros lesz, és karbonszálas vázszerkezet köré épül, akárcsak a szélesebb körnek szánt MP4-12C, de jóval erősebb, várhatóan V12-es, turbós motort kap majd. A teljesítménye várhatóan 700 lóerő felett lesz – ennyi kell, hogy teljesítményben túllicitálja a konkurenciát –, ugyanakkor a tervezésnél lényegesebb szempont lesz a tömegcsökkentés és a lehető legjobb futóműbeállítások megtalálása. Valószínű, hogy a formaterv is erőteljesebb lesz, mint amit a legutóbbi modell felvonultat: az új sportkocsi tervezését már teljes egészében Frank Stephenson vezeti, aki korábban a Maseratinak, a Ferrarinak és a Pininfarinának dolgozott.

A McLarennek túl kell licitálnia a konkurenciát, ha be akar törni a piacra, és ha a nemrég bemutatott MP4-12C-t nézzük, ez eddig nem igazán sikerült nekik. A kisebbik modell műszaki szempontból nyilván igazi mestermű, de a Ferrari 458-as jóval látványosabb, sőt, az az érzésünk, ha csak a fellépést nézzük, egy Lamborghini Gallardo vagy egy Porsche 911 GT2 is határozottabb kiállású a McLarennél.