Ha nincs lóvé, nem autózunk

2010.07.10. 17:38

Ha nem tűnt volna fel, az idei első félévben jelentősen kisebb volt a forgalom, mint 2009-ben. Az üzemanyag-eladási számok visszaeséséből legalábbis ez derül ki. Az előző évhez képest 12,6 százalékkal kevesebb benzint és gázolajat adtak el a kutakon januártól júniusig.

tankol

Örülhetnek a környezetvédők. Ha másra nem is, a mértéktelen fogyasztás visszaszorítására jó hatással van a válság. Kevesebb felesleges luxuscikket vesznek az emberek, ha szorul a hurok, és a benzin is lassan luxuscikknek számít.

Töretlenül emelkednek az üzemanyagárak már lassan egy éve, miközben a becsületes állampolgárok jellemzően egyre kevesebbet keresnek. Egyenes következménye ennek, hogy ha nem marad pénz a hó végén tankolásra, kétszer is meggondolja mindenki, beindítsa-e az autót, ha nem feltétlenül muszáj. A tudatosság mindenképpen pozitív dolog, de a nélkülözés már kevésbe.

rulett

Mivel az árufuvarozás nagy része Magyarországon közúton történik, a gázolaj árnövekedése hatással van minden termékre, így a kenyérre, tejre is, de szerencsére nem olyan mértékben, ahogy az üzemanyag ára megugrott. Máshol próbálják kompenzálni a fuvarozók a többletköltséget, ami gyakran nem fizetett túlórákban, könyörtelen munkafeltételekben csapódik le.

Kiolvasható a számokból, hogy a teherautósokénál lényegesen nagyobb mértékben csökkent az autósok furikázási kedve, hiszen míg gázolajból mintegy tíz százalékkal kevesebb fogyott, benzinből több mint tizenöt százalék a csökkenés. Ha végiggondoljuk, hogy a személyautók nagy hányada is dízel, egyértelműen megállapíthatjuk: az autósok fogták vissza magukat.

Persze a határ közelében lakók többet járnak át tankolni mostanában, és arra is gondolhatnánk, hogy az autógyárak valóban kisebb fogyasztású kocsikat tesznek ki a szalonokba, és jellemzően ezeket is veszik meg az emberek, ha nem reped szét a farzseb a köteg húszezrestől. De ekkora csökkenést nem lehet ezzel magyarázni: valóban leapadhatott mindenkinek az autózásra szánt kerete az utóbbi időben. Az államnak pedig ez komoly bevételkiesést jelent - ismerjük az üzemanyagok adótartalmát. Lehet, hogy ennek köszönhetően hamarosan megáll az árak emelkedése, de talán mindenkinek jobb lenne, ha a keresetek növekedésével válna ismét elérhetővé a kútoszlopnál kapható folyadék.