2010.07.13. 14:08

Az oroszországi autóeladások 45%-kal emelkedtek júniusban, továbbra is a Ladák a legkeresettebbek, de a prémiumautókat is viszik, mint a cukrot.

174 838 darab járművet értékesítettek júniusban Oroszországban, ami biztató adat, hiszen 2008-ban, a válság előtt mindössze 13%-kal sikerült többet eladni az orosz kereskedőknek. Az AvtoVAZ termékei uralják a piacot, eladásaik 23%-kal növekedtek az első hat hónapban, a Lada idén júniusban 77%-kal több járművet értékesített, mint egy évvel ezelőtt.

A külföldi gyártók versenyében a Chevrolet, a Kia és a Renault állnak az élen, de a tíz legkeresettebb személygépkocsi között mindössze egyetlen külföldi található: a Ford Focus. Import termékekből ezen kívül a Renault Logant és a Daewoo Nexiát szeretik az oroszok.

A külföldi brandek java – köztük a Mitsubishi, az Opel, a Mazda, a Jeep, a Saab és a Chrysler – küszködik, eladásaik csökkenő tendenciát mutatnak, a Ford, a Kia, a Daewoo, a Skoda, a Nissan, a Volkswagen és a kínai Chance azonban meg tudta erősíteni a pozícióját az utóbbi hónapokban.

A prémiumgyártókat mintha elkerülte volna a válság, a Mercedes, az Audi és a BMW, valamint a Lexus, az Infiniti, a Jaguar és a Porsche továbbra is kelendő portéka Oroszországban.