Feltalálták a légtisztító aszfaltot

2010.07.13. 07:32

Az útburkolatba kevert katalizátor a nitrogén-oxidok semlegesítésére alkalmas: feltalálói szerint az új módszerrel 25–45%-kal csökkenthető a káros nitrogén-származékok koncentrációja a levegőben.

064-070 Dizel kontra benzin Layout-1-7

Az ötlet az Eindhoveni Műszaki Egyetemről származik, ahol évek óta kísérleteznek a katalizátor tartalmú útburkolatokkal. Ezek a napsugárzás hőjének hatására kezdik ártalmatlan nitrogénné és oxigénné alakítani a nitrogén-oxidokat. A gyakorlatban titán-dioxid tartalmú betonlapokkal próbálták ki az elméletet: egy 1000 négyzetméteres útszakaszt burkoltak le velük, és mérték, hogy mennyit változott a levegő összetétele a katalizátor hatására. A mérések alapján az elv működik. A betonlapokra már gyártó is jelentkezett, de a fejlesztők szerint az aszfaltba is belekeverhető a katalizátoranyag, és ugyanilyen hatékony lehet. Az egyetlen probléma, hogy a betonlapok árát mintegy 50%-kal növeli meg, és ez az arány aszfaltburkolatnál még rosszabb lehet.

A nitrogén-oxidok koncentrációjának csökkentése azonban megérheti a fáradtságot. A savas esőkért felelős vegyület ma is komoly problémát okoz az autógyártóknak. Hatásosan semlegesíteni leginkább csak adalékanyagokkal lehet, és éppen a korszerű dízelmotorok eregetik belőle a levegőbe a legtöbbet. A nitrogén-oxid ugyanis a magas égési hőmérséklet hatására keletkezik a levegő oxigénjéből és nitrogénjéből, márpedig a korszerű dízelek égésterében jócskán 1000 fok fölé is emelkedhet a hőmérséklet, ami már elég a nitrogén égésének elindításához.