Patakban landolt a 40 milliós Cobrával

2010.07.14. 17:56

Nem hétköznapi autóval jelent meg a Texasi Egyetem autókrosszos rendezvényén az 57 éves úriember: egy polírozott alumíniumkarosszériás Cobrával villantott. A parkolóban lófráló nézők egyszer csak arra lettek figyelmesek, hogy nyélgázon rajzolja a köröket a patak melletti aszfaltra, majd egy padkán gellert kap és fejjel lefelé a vízben landol. Beragadt a gázpedálja, magyarázta a tulajdonos.

Sokak szerint az autótörténelem egyik legkívánatosabb autója a kacifántos történetű angol–amerikai AC Cobra. Kétségtelen, hogy macsósabb kinézetű autót keresve is nehéz találni. De mivel az eredeti példányok egytől egyig gyűjtemények féltve őrzött kincsei, különböző módon összelegózott replikákból burjánzó kínálat van. Ezek többnyire nem holmi VW-motoros látványautók, hanem a legendás eredeti többé-kevésbé pontosan másolt klónjai. Ezek között is különlegességnek számít viszont egy polírozott alumíniumkarosszériás példány – óvatos becslések szerint is 40 millió forint körüli az értéke.

Ilyen autóval megjelenni egy texasi rendezvényen nyilván menő, az viszont kevésbé, ha daruval kell kiemelni az autócsodát a patakból. Közelről látta egy egyetemista, ahogy a baleset történt: padlógázzal csúszkált a Cobra a patak melletti úton 60–70 km/h körüli sebességgel, amikor úgy ütközött a padkának, hogy a levegőbe emelkedett, és a vízbe pottyant. A beragadt gázpedál történetét hihetőnek véli a szemtanú – egy ilyen értékű autóval nem okos dolog jaszkarizni –, mindenesetre furcsa, hogy nem próbálkozott a sofőr a gyújtás lekapcsolásával vagy a fékkel, hogy megálljon.

Nem bizonyult egyszerűnek a kiemelés sem: többen fogadtak arra, hogy a szintén alumíniumból készült lengőkarok nem fogják elbírni a vízzel teli autó súlyát, de sikeres volt a művelet, az autó nem sérült meg nagyon. Szerencsére a tulajdonosnak sem esett komolyabb baja, eltekintve attól, hogy vélhetően az idegbaj kerülgette, hogy büszkeségével megkóstoltatta az iszapot.