Válint ismét második a Ferrari kupán

2010.07.18. 21:55

Ismét a valenciai Moto GP pálya adott otthont a Ferrari Challenge versenysorozat soron következő két futamának. Az eseményen a Warm Up Racing két versenyzővel: Válint Tiborral és az olasz Diego Rodával vett részt.

Pénteken, rendhagyó módon 3x2 órán keresztül edzhettek, barátkozhattak a pályával a pilóták. Válint tavaly már versenyzett itt több alkalommal, viszont a Rodának teljesen ismeretlen volt az aszfaltszőnyeg.

A csapat folyamatosan finomított az autók beállításain, megpróbáltak minél több időt a pályán tölteni. Diego Rodát Cedric Sbirrazzuoli próbálta felkészíteni a futamokra, aki Niki Cadei Ferrari F430 GT pilótatársa. Roda időeredménye rohamosan javult, nap végére 1:51:9-es időt tudott produkálni. Válint Tibor 1:44:1-et futott, ami alapján az élmezőnyben foglalt helyet.

Szombaton reggel lehetőség volt még egy órát tesztelni, amit szintén mindenki alaposan kihasznált. Válint 19 kört töltött kint a pályán és az utolsó gyors körében 1:44:244-et autózott, ami a második leggyorsabb volt a kategóriájában. Csupán a német Roessler előzte meg, mögötte majd háromtized másodperccel a nagy vetélytárs, Marco Galassi tanyázott. Diego Roda 1:49:547-re javította legjobb idejét és megelőzve a helybéli Ariast a 14. helyen zárta a bemelegítő edzést.

Az első időmérő edzésen műszaki problémák hátráltatták a magyar pilóta minél jobb edzéseredményét. Az autó erőtlennek tűnt és két, erősebb jobbos kanyarban meg-megtorpant. Így csak két gyors kört tudott teljesíteni, ami 1:44:361-es időhöz volt elég. Válint a nyolcadik rajtkockát szerezte meg, míg csapattársa, Diego Roda 1:52:422-vel csupán 15. lett. Gyorskörein nagy volt a forgalom a pályán, ami a jobb időeredmény elérésében meglehetősen hátráltatta. Egyszer a sóderágyba is kilátogatott, ami következtében az autó hátsó lökhárítóját és diffuzorát ki kellett cserélni. Az első Clareton lett, aki Skryabint és Zonzinit utasította maga mögé.

A délutáni, második időmérőre sikerült megtalálni a Ferrari hibáját és a szerelőcsapat ki is javította. A körülmények romlottak, hőség kezdett eluralkodni az aszfalton, ami a gumik tapadását erősen lerontotta. Válint ennek ellenére javított időeredményén, 1:44:271-es idejével ötödik lett. Roda is kitett magáért és megfutotta az eddigi leggyorsabb körét 1:48:101 személyében, amivel a 14. rajthelyet birtokolta a vasárnapi, második versenyen.

Az pole pozícióból az orosz Skryabin indulhat, őt a német Adamski és a francia Clareton követi.

A vasárnapi első verseny rajtját remekül kapta el Válint Tibor. Az első kanyarban már a hatodik helyen fordult, megelőzve Adamskit és Scheltemát. Körről-körre zárkózott fel az előtte haladó Galassira, aki a pontversenyben épphogy megelőzi a magyar pilótát. A távolság folyamatosan csökkent, és amikor a 13. körben előzési ponthoz ért, sajnos megcsúszott a Ferrari és mire visszajött a versenyívre, Scheltema is visszaelőzte és így a hetedik helyen folytathatta a futamot.

Diego Roda a rajt után szép tempóban megkezdte a felzárkózást. a harmadik körben üldözőbe vette az előtte száguldó francia Graverauxot, akit meg is előzött a hatodik körben. Sajnos a pozíciócsere tiszavirág életű volt. Roda túl gyorsan próbálta bevenni az egyik visszafordítót és kipördült. A francia visszavette a körét. A továbbiakban már Roda nem tudott előrébb jönni és a 13. helyen zárta a versenyt. Válint megőrizte a hetedik pozíciót és 6 pontot szerzett a bajnokságban.

Fergeteges versenyt alakítottak a Ferrari Challenge Kupa szereplői, vasárnap délután. A 34 fokos hőségben az ember úgy érezte magát, mintha egy légkeveréses sütőben ücsörögne. A magas hőmérséklet szinte „jégpályává” varázsolta az aszfaltot. A folyamatosan kopó slick gumik pedig egyre jobban csúsztak.

Válint Tibor a rajtnál a belső ívre szorult, amiből nem a legjobban jött ki. Az ötödik helyről visszaesett a nyolcadik pozícióba. Eközben Diego Roda próbálta üldözőbe venni az előtte lévőket. Szép tempót autózott és fokozatosan csökkentette a távolságot.

A negyedik körben Válint feljebb jött egyel, megelőzte a svájci Daniel Waechtert. A nyolcadik kör végén Zonzini csúszott meg a célegyenes elején, akit szintén sikerült megelőznie a magyar versenyzőnknek és már a hatodik helyen száguldott. A tízedik körben a nagy rivális Galassit is sikerült faképnél hagynia, akinek alaposan elkoptak a gumijai.  Előtte ekkor a tavalyi bajnok Mallegol haladt meglehetősen óvatosan, így feltartotta Válintot.

A 19. körben Stephane Clareton csatázott a harmadik helyért Roeslerrel, ami következtében összeért a két autó és a francia megpördült. Válint kihasználva az alkalmat megelőzte. Nem sokkal később letudta Mallelogt is és a német után eredt. Az utolsó körökben a nyakán loholt, de nem volt elég tapadása, hogy megelőzze. Így negyedik lett, ami nagyon jól jött a bajnokságban, hisz így most a második 63 ponttal. Az első Oliver Morley csupán 3 ponttal vezet, de ő már nem szerezhet több pontot, miután a Ferrari - mint korábbi bajnokot – száműzte a Pirelli Kupába. A harmadik Galassi 60 ponttal áll Tibor mögött, holtversenyben a német Roesslerrel.

A következő összecsapás hazai pályán lesz, szeptember 3-5-ig a Hungaroringen. Minden bizonnyal szédületes versenyeket láthatunk, szeretettel várunk mindenkit!

A Ferrari Challenge hétvégi eseményeiről bővebben a www.warmupracing.hu oldalon olvashatnak.