Lopott ötleten alapul a Toyota Prius

2010.07.23. 17:31

Alexander Szeverinszkíj beperelte a japán autógyártót a Priusban használt technológia miatt, és nyert. Kerek évekkel előzte meg a Toyotát találmánya bejegyzésében.

Az ukrán származású, de Amerikában dolgozó tudós még 1992-ben alapított céget, méghozzá arra az ötletre, hogy kifejeszti a villanymotor és a benzinmotor zökkenőmentes együttműködéséhez szükséges elektronikus vezérlést. Az ötletét 1994-ben szabadalmaztatta is az Egyesült Államokban – három évvel azelőtt, hogy a Toyota előállt volna a Priusszal. Szeverinszkíj 1999-re készült el saját prototípusával, amelyben ötleteit hasznosította, de a japánok miatt már nem tudta eladni a technológia licencjogait, pedig erre építette cége üzleti modelljét.

A csalódott feltaláló 2004 nyarán indított pert a Toyota ellen Texasban, és az ellenfél többszöri fellebbezése ellenére minden bírósági eljárásból győztesen került ki. Az eljárás odáig fajult, hogy Szeverinszkíjnek minden eladott Toyota hibrid után 98 dollárt ítéltek meg, és már ott tartott az ügy, hogy hatóságilag betilthatták volna a Toyota hibrid hajtású autóinak forgalmazását. Végül, miután a Toyota technológiáját használó Ford megegyezett a feltalálóval, és már csak napok voltak a hatósági betiltásig, a japánok is beadták a derekukat, és az eljárás következményeit elkerülendő megállapodást kötöttek Szeverinszkíjjel.

Azon kívül, hogy anyagi szempontból nyilvánvalóan jól járt, az ukrán-amerikai tudós a találmány hivatalos elismerésének örült leginkább. „Végre. Az emberek most megérthetik, és a helyén értékelhetik, amit feltaláltam. A Toyota, az iparág vezető vállalata végre elismerte a találmányom értékét.” – nyilatkozta Szeverinszkíj a Bloomberg újságírójának.