Visszatér a Smart Roadster?

2010.07.23. 15:37

Az első próbálkozás csúnyán megbukott, de a Renault révén kaphat a mini-sportkocsi még egy esélyt.

A Mercedes újra a Smart kínálat kibővítését tervezgeti: a Renault-val kötött megállapodás révén a franciáktól kapott főegységek köré minimális költséggel fejleszthetnek ki egy egész új modellpalettát. Így merült fel ismét, hogy elkészítenék a Smart sportkocsi újabb generációját, méghozzá nagyjából az eredeti koncepciót követve, azaz maradna a középmotor és a hátsókerék-hajtás, ahogy az apró méretek is. Az előző generáció csúnya bukása után – a Roadster csupán három évig készült, 2003 és 2006 között – bátor elképzelésnek tűnhet a feltámasztása, pedig egyáltalán nem ostobaság.

Valójában az eredeti Roadster is sikeres lehetett volna az egyedi műszaki megoldások ellenére, és elsősorban a kivitelezés hiányosságain múlt, hogy nem lett az. Az előzetes számítások szerint évi 10 ezer példány feletti termeléssel már nyereséget hozott volna, és már az első gyártási évben a tervezett mennyiség duplája fogyott belőle. Még a kritikusok is elismerték, hogy élményautónak egyáltalán nem rossz, csakhogy a gyártás nem folyt zökkenőmentesen. Minőségi problémák merültek fel, amelyek elvitték a nyereséget, és elrontották az autó hírét, így az első év után szinte teljesen megszűnt a kereslet. Végül mintegy 43 ezer példány készült, mielőtt leállt a gyártás, és eladták a gépsorokat egy brit garázsvállalkozásnak.

Egyelőre nehéz volna megjósolni, hogy a Renault segítségével sikeresebbé válhat-e a Smart, amelyet megalapítása óta a Mercedes különcködéseként tart számon a szakma. A márka mögött ugyan kiváló ötleteket sorakoztattak fel, csakhogy hiányzott a tapasztalat a megfelelő színvonalú megvalósításhoz, és az autók csekély használati értékéhez mérten csillagászati árak is akadályozták, hogy a BMW-féle Minikhez hasonló eredményeket érhessen el a márka. A Renault ugyanakkor hatalmas tapasztalatokkal rendelkezik a kisautó-tervezésben és építésben, illetve hatalmas tömegben állít elő egyes alkatrészeket, ami jelentősen csökkenti a gyártás költségeit, és ezzel a termék versenyképességét.

Az első Renault-alapú Smartok gyártása várhatóan 2012-ben indulhat meg, és a teljes modellpalettát 2014-re építheti ki a két gyártó.