Kaka hajtja a Beetle-t

2010.08.06. 15:30

Nem vicc, benzin helyett emberi ürülékből keletkezett gázt éget el ez a Bogár. A „Bio-Bug” végsebessége 183 km/h.

A Vissza a jövőbe című filmben már láthattunk olyan repülő autót, melynek elég volt néhány hétköznapi hulladékot, banánhéjat, sörös dobozt tenni a tankjába, hogy működjön, ez azonban a valóság. A Bio-Bugnak nevezett bogárhátú Volkswagen emberi ürülékből származó metángázt éget el.

A székletfeldolgozó bioautót Angliában alkották meg a bristoli GENecónál. A cég egyik vezetője, Mohammed Saddiq elmondta, az autó pontosan ugyanolyan jól megy metánnal, mint hagyományos üzemanyaggal.

Eleinte az organikus hulladékból kivont metángáz nem volt elég tiszta, így a motor teljesítménye nem volt az igazi, de fejlesztettük a technológiát, és azóta a Bio-Bug pontosan ugyanolyan jól megy, mint bármelyik hagyományos kocsi – nyilatkozta Saddiq.

A Bogárban benzintank is van, amíg hideg, benzin hajtja a motort, csak ez-után vált át metán üzemre. Egy köbméter gázzal 8,5 kilométert tesz meg a kocsi, de mivel azt nem árulták el, pontosan mekkora a gáztank kapacitása, azt sem tudjuk, mekkora a kocsi hatótávolsága. A GENeco azt mondja, ezzel a technológiával sok tízezer tonnával lehetne csökkenteni éves szinten a CO2-emissziót.