Eltörölné a regadót a Jobbik

2010.08.17. 17:45

A párt a 125 köbcentis robogók segédmotoros kerékpárrá nyilvánítását is támogatná. Mindezt a tisztább levegő és az állami bevételek növelése érdekében.

Volner János, a párt szakpolitikusa azt mondja, a Fidesz-kormánynak észre kellene vennie, hogy a 2003-ban bevezetett regisztrációs adó miatt egyre többen vásárolnak külföldön gépkocsit, ezért az állam jelentős bevételtől esik el. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a regisztrációs adó miatt már az Európai Unió is kifogást emelt, mert azt a közösségi joggal ellentétesnek tartják. Emellett úgy látja, a regisztrációs adó fenntartása ugyanúgy jelentős károkat okoz a magyar költségvetésnek, mint a magas üzemanyagárak, ami miatt a Magyarországon átutazó külföldi kamionosok és a magyar fuvarozók nagy része inkább a környező országokban tankol.


A politikus azt is elmondta, hogy a parlament gazdasági és informatikai bizottsága közlekedési és infrastrukturális albizottságának tagjaként kezdeményezte a 125 köbcentiméteres lökettérfogatú kismotorok segédmotoros kerékpárrá történő minősítését. Mint mondta, meggyőződése, hogy ezzel a lépéssel csökkenhetne a nagyvárosok zsúfoltsága, jelentősen csökkenhetne a légszennyezés és számos parkolóhely szabadulhatna fel. Véleménye szerint ugyanis nagyon sok autóst az tart vissza a városi robogós közlekedéstől, vagy elővárosi, agglomerációs ingázástól, hogy az 50 köbcentiméteres segédmotoros kerékpárokat veszélyesnek tartják, mivel azokkal nem lehet felvenni a városban közlekedők tempóját. Épp ezért törvénymódosítást kezdeményezett, illetve határozati javaslatot nyújtott be az Országgyűlés elé a két ügyben.