Tovább gyorsul a Porsche Panamera

2010.08.19. 12:19

Negyven pluszlóerőt és sportosabb karosszériaelemeket kínálnak a gyáriak, persze borsos felárért.

A Porsche opciós katalógusában bukkant fel két készlet, amelyekkel a Panamera tovább vadítható. A stuttgartiak a Porsche Panamera Personalization Program gyűjtőnevet adták a két csomagnak, amelyek közül az egyikbe a látványelemeket gyűjtötték össze, a másikkal pedig a Turbo kivitel teljesítménye növelhető meg. A Sport Design Package bármelyik változathoz kérhető: ez 20 hüvelykes felniket tartalmaz, valamint nagyobb nyílásokkal szabdalt első lökhárítót, és hatékonyabb diffúzort tartalmazó hátsó fenéklemez-szekciót. A végeredmény nem különösebben hivalkodó, de valamelyest javítja az autó stabilitását, némi komfort feláldozása árán.

A másik csomag, a Powerkit csak a turbómotoros Panamerákhoz rendelhető, és 40 lóerő, illetve 50 Nm többletteljesítményt illetve többletnyomatékot biztosít. Ezt két új, titánturbinás turbófeltöltővel érik el. A teljesítmény 500-ról 540 lóerőre növelése persze kevéssé érzékelhető a menetteljesítményeken: az átalakított Turbo 4 helyett 3,9 másodperc alatt gyorsulhat 100 km/h-ra, és 303 helyett 305 km/h a végsebessége, ami emberi érzékszervekkel alig felfogható változás – cserébe az átlagfogyasztás sem változik, a gyári adat továbbra is 11,5 l/100 km.

Mindezt méregdrágán kapják a tulajdonosok: a motortuningért 16 695, a légterelő csomagért  4581, a felnikért pedig további 1588 eurót kérnek el, ami már bőven összemérhető a tuningcégek áraival.